Resipi Sup Brokoli berkrim untuk ibu hamil trimester pertama

Resepi sup brokoli berkrim untuk ibu hamil trimester pertama mudah je.  Takyah nak menumis bagai2…Sekelip mata je siap mommy. Jom sesekali layan western… hari2 makan nasi pun jemu kan….  Kali ni kita cuba hidangan diet…. katanya menu sihat.. boleh la ajak suami dan anak makan skali..bagus untuk kesihantan bersama. Kehamilan yang dinanti-nantikan memang mengujakan. Keghairahan menyambut […]

Tips kulit sihat semasa kehamilan

Assalamualaikum mommy, harini marina nak kongsi sesuatu dengan anda. Iaitu tips kulit sihat semasa kehamilan. Saya kongsikan serba sedikit dengan anda ye. Semoga ia memberi manfaat. saya tahu, orang perempuan ni..walau dalam keadaan apa sekalipon, dia tetap nak cantik. congrats mommy mengandung yer..apa perasaan mommy? teruja kan..excited kan… Namun, perubahan yang mungkin terjadi kepada kulit […]

Kepentingan pil acid folik 400MCG

Kepentingan pil asid folik telah diketahui ramai berupaya membantu mengurangkan sehingga 70% masalah neural tube defect (NTD) di kalangan bayi yg baru lahir. Dos sebetulnya yang patut diambil setiap hari ialah 400mcg. Namun, kebanyakan yang dijual bersaiz lebih daripada itu. Keperluan mengambil pil asid folik bersaiz 400mcg adalah penting kerana ia tidak boleh disimpan di […]

5 Makanan Kaya Zat Besi Untuk Anemia

Selamat petang mommy semua! Hari ini Marina nak kongsikan makanan yang kaya zat besi untuk anemia. Mommy rasa susah ke nak cari makanan yang kaya zat besi? Jom tengok apa marina share… Makanan kaya zat besi diperlukan bagi mereka yang mempunyai anemia, iaitu kekurangan jumlah sel darah merah atau bilangan hemaglobin dalam darah. Biasanya, mereka yang mengalami […]

12 CIRI-CIRI: SEORANG PENGASUH YANG BERKUALITI

Terdapat beberapa ciri-ciri pengasuh yang berkualiti harus ibu bapa peka sebelum mengambil keputusan untuk menghantar anak dibawah penjagaanya. Kelayakan seperti Kursus Asuhan Permata (KAP) adalah kelayakan minima di Malaysia atau pengalaman dalam penjagaan anak. Secara idealnya, pengasuh harus mengetahui mengenai penjagaan kanak-kanak dan jika mempunyai latar belakang perubatan adalah bonus buat pengasuh itu Kenal pasti […]

13 Petua Terbaik Didik Anak Jadi Soleh Dan Solehah Sejak Kecil

13 Petua Terbaik Didik Anak Jadi Soleh Dan Solehah Sejak Kecil Sebut soleh dan solehah,semua orang nak anak dia jadi anak soleh dan solehah kan? Kak fara pun nak. Tapi jangan nak sekadar di mulut sahaja. Usaha dan tindakan tu perlu seiring taw.

Ibu Mertua Bengang Tak Dapat Masuk Bilik Bersalin!

Ibu Mertua Bengang Tak Dapat Masuk Bilik Bersalin! Menyambut kelahiran bayi memang sangat mengujakan buat semua ahli keluarga. Apatah lagi jika itu merupakan anak atau cucu pertama. Tapi, wajarkah jika ibu mertua tidak suka menantu dan marah apabila tidak dapat masuk bilik bersalin?

Tips Pilih Susu Formula Terbaik Untuk Bayi

Tips Pilih Susu Formula Terbaik Untuk Bayi “Aduh, banyaknya jenama. Pening kepala nak pilih. Kalau aku tanya ‘promoter’ ni, nanti mereka mesti kata produk mereka yang paling bagus. Kalau baca label pun, bukannya faham sangat. Hmmm.. Menyesal pula tak cari maklumat dan tips memilih susu formula yang sesuai. Nanti kena datang baliklah nampaknya.”

Cara Menangani Anak Tantrum Secara Bijak Dan Efektif

Cara Menangani Anak Tantrum Secara Bijak Dan Efektif “Masuk sebuah mall, ternampak seorang adik yang berusia dalam 4 tahun, menangis gila kuat sebab nak “kinder joy” yang ada permainan dalam tu, harga dalam RM 5.30 tu & ayahnya tampar budak tu. Cubit telinga & cakap “tak faham bahasa ke kau, dengan muka berang!”.

Bagaimana Mommies Boleh Bantu Perkembangan Fizikal Anak?

Bagaimana Mommies Boleh Bantu Perkembangan Fizikal Anak? Bila nampak bayi mommies dah mula nak  melangkah untuk pertamanya,mommies pasti sangat teruja. kan? Tapi, sebenarnya perkembangan fizikal bayi ni sudah lama terlatih untuk bersedia berjalan sejak mereka lahir lagi.

Produk Susu Dutch Lady Selamat Atau Tidak?

Produk Susu Dutch Lady Selamat Atau Tidak? Produk Susu Dutch Lady Selamat Atau Tidak? – Seminggu dua ni kecoh kejap pasal susu keluaran Dutch Lady selamat ke tidak. Dah viral di media sosial merata dah. Sampaikan ada anak yang masuk hospital disebabkan susu Ducth Lady ni.

Kecoh Sangat Pasal Doula, Jom Kenali Siapa Itu Doula

Kecoh Sangat Pasal Doula, Jom Kenali Siapa Itu Doula Kecoh Sangat Pasal Doula, Jom Kenali Siapa Itu Doula – Bisnes pun bisnes jugak, tapi kak fara tak tertinggal gosip ni.Tapi just baca jelah. Tak ada la nak layan sangat kesinambungan gosip tu.Nanti jadi macam sinetron,tak habis sampai ke sudah.haha.

Realiti Sebenar Hidup Ibu Fully Breastfeed Yang Ramai Tak Tahu

Realiti Sebenar Hidup Ibu Fully Breastfeed Yang Ramai Tak Tahu Realiti Sebenar Hidup Ibu Fully Breastfeed Yang Ramai Tak Tahu – Dalam diam ramai sebenarnya yang dengki dengan ibu yang menyusu badan sepenuhnya pada anak mereka. Tak kurang juga ada yang suka lemparkan macam-macam fitnah dekat ibu full bf ni taw. Kak fara dah alami […]

TRAVELOG PERMATA HATI – SPERMA ZERO?

Adalah menjadi satu kejutan besar apabila sang suami mendengar keputusan analisis air mani yang ditafsirkan oleh pakar kesuburan “air mani encik tidak mengandungi sperma. Kebanyakan suami akan menghadapi kesukaran untuk menerima hakikat tersebut dan terasa seperti kelelakian mereka tercabar.

Sakit Rengat Dalam Pantang

Sakit kontraksi ini adalah sakit rengat atau ‘after birth pain’ yang dialami oleh semua ibu pada hari selepas melahirkan dan boleh berlanjutan sehingga seminggu. Sejurus selepas bersalin, pengecutan rahim adalah mekanisma tubuh untuk mengelakkan daripada pendarahan yang terlalu banyak atau berterusan.

TRAVELOG PERMATA HATI – PERTEMUAN PERTAMA : UJIAN KESUBURAN

Langkah paling utama dan penting yang perlu dilakukan oleh pasangan ttc (trying-to-conceive) adalah membuat keputusan untuk berjumpa doktor dan melakukan ujian kesuburan. Sebagaimana yang pernah saya nyatakan sebelum ini, pemilihan doktor pakar kesuburan yang menepati citarasa pasangan adalah antara faktor penting yang akan menentukan halatuju travelog permata hati anda. Saranan saya adalah untuk anda memilih […]

TRAVELOG PERMATA HATI – SUBURKAH SAYA?

alam era siber dan internet, di mana semua informasi di hujung jari, masyarakat dilihat seperti lebih terbuka untuk membicarakan tentang ketidakseburan. Berlari jauh dari penggunaan perkata ‘mandul’ yang menjadi satu stigma & trauma kepada pasangan, masyarakat kini lebih peka dengan penggunaan istilah seperti ‘infertiliti’ atau ‘ketidaksuburan’

PENYUSUAN SUSU IBU : DARI BILIK BERSALIN KE RUMAH

Perkara utama yang harus bakal ibubapa lakukan adalah menyematkan niat untuk menyusukan bayi seawal trimester pertama kehamilan. Ya! Ibubapa… bukan ibu sahaja! Bapa merupakan individu yang paling penting dan merupakan penyokong kuat kepada ibu yang bakal menyusukan bayi mereka.

Pulmonari Embolism : Pembunuh Senyap Ibu Dalam Pantang

“Doc, saya pernah mendengar cerita mengenai kematian mengejut seorang ibu. Beliau baru sahaja melahirkan bayi ke empat beliau. Sedang beliau menyusukan bayi, tiba-tiba beliau tidak sedarkan diri dan tidak lama kemudian diistiharkan meninggal dunia

Induce semasa dalam proses bersalin, kenapa ia perlu dilakukan?

Saya sedang hamil anak kedua. Semasa anak pertama, saya dipaksa untuk induce kerana komplikasi tekanan darah tinggi. Untuk makluman, saya masih lagi mengalami tekanan darah tinggi tetapi terkawal. Apakah untuk kelahiran anak kedua ini pun, saya akan melalui proses yang sama iaitu dipaksa bersalin awal dengan bantuan induce?

Bagaimana hendak mengatasi kekurangan sel darah merah iaitu kadar ‘hemoglobin (Hb)’ atau anemia semasa mengandung?

Apakah penyelesaian terbaik jika sewaktu hamil, seseorang itu mengalami tahap Hb rendah? Apakah ada makanan tertentu yang perlu diambil atau mesti dielakkan supaya Hb berada pada tahap yang telah ditetapkan oleh doktor?

Perbezaan antara susu tepung biasa dengan susu formula khas untuk ibu hamil

Apakah ada perbezaan antara susu tepung biasa dengan susu yang diformulasikan khas untuk ibu hamil. Mana satu yang patut saya amalkan sepanjang kehamilan? Ataupun adalah lebih baik jika saya mengamalkan meminum susu UHT yang dipasteur?